Kirjailija Sofi Oksanen, 40, on yksi Suomen kuuluisimmista kirjailijoista, mutta kieltäytyy olemasta diiva. Oksanen oli 26-vuotias esikoisteoksensa ilmestyessä ja on tähän mennessä julkaissut viisi menestysromaania. Kirjojen lisäksi Oksanen on toiminut useiden lehtien kolumnistina ja toimittanut yhdessä virolaisen toimittajan Imbi Pajun kanssa artikkelikokoelman Kaiken takan oli pelko, jonka aiheena on Viron historia neuvostomiehityksen aikana. Viron lähihistoria on ollut näkyvästi esillä myös Oksasen omissa teoksissa. Oksanen on syntynyt ja kasvanut Jyväskylässä. Hänen äitinsä on virolainen diplomi-insinööri ja isänsä sähköasentaja. Oksanen on aina menestynyt koulussa hyvin ja hänen kirjallinen lahjakkuutensa tuli ilmi jo 7-vuotiaana, jolloin hänen aineitaan luettiin ääneen luokan edessä. Ylioppilaaksi kirjoittamisen jälkeen Oksanen opiskeli Helsingin yliopistossa kirjallisuustiedettä, Jyväskylän yliopistossa kirjoittamista ja Teatterikorkeakoulussa dramaturgiaa. Oksanen toteaa, että on jo hyvin nuoresta asti pyrkinyt määrätietoisesti kirjailijan ammattiin eikä harkinnut muita aloja.

Oksasen esikoisromaani Stalinin lehmät (2003) kertoo neuvostovirosta ja maahanmuuttajan kohtaamista haasteista virolaisten muuttaessa Suomeen ja heidän pyrkiessään sopeutumaan uuteen arkeen. Oksasen esikoisromaani oli ehdolla sekä Runeberg-palkinnon että Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnon saajaksi. Oksasen kirjoitustyyli on alusta asti ollut henkilökohtainen ja lukija pääsee kokemaan tarinan erittäin läheltä. Stalinin lehmät on Oksasen ns. Viro-trilogian ensimmäinen osa. Kirja on käännetty 20 eri kielelle. Oksasen toinen romaani, Baby Jane (2005) sijoittui puolestaan Helsingin 1990-luvun elämänmenoon ja sen teemana ovat paniikkihäiriö ja ihmissuhteet.

Oksasen kolmas teos ja Viro-trilogian toinen osa, vuonna julkaistu 2008 Puhdistus on ollut ennennäkemätön menestystarina suomalaisessa kirjallisuudessa. Alun perin näytelmäksi kirjoitettu Puhdistus sijoittuu Viron lähihistoriaan ja käsittelee tapahtumia laajasti sekä henkilökohtaisella että rakenteellisella tasolla. Tarina alkaa, kun romaanin päähenkilö, virolainen Aliide Truu löytää pihallaan piileskelevän ihmiskaupan uhriksi joutuneen nuoren Zaran. Romaani on voittanut mm. Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinnon ja arvostetun ranskalaisen Prix du roman Fnac´n. Se oli myös ensimmäinen romaani, joka on voittanut sekä Finlandia- että Runeberg-palkinnon. Ilmestysmisvuonnaan Puhdistus oli vuoden eniten myyty kaunokirjallinen teos. Puhdistuksesta on tehty teatteriesityksen lisäksi myös ooppera ja elokuva. Näytelmäversion ensi-ilta oli Kansallisteatterissa helmikuussa 2007 ja koko kolme kuukautta esitys oli jatkuvasti loppuunmyyty. Viro-trilogian kolmatta osaa, Oksasen neljättä romaania Kun kyyhkyset katosivat, kiittävät sekä kriitikot että lukijat ja sen näytelmäversiota on esitetty Kansallisteatterissa täysiille saleille.

Oksanen on kirjailijana erittäin työteliäs. Hän kertoo tekevänsä töitä parhaimmillaan 16 tuntia päivässä, eikä hänellä ole sellaisia harrastuksia jotka eivät liittyisi työntekoon. Hän arvelee, että olisi joka tapauksessa työnarkomaani alasta riippumatta mutta nyt hän myös nauttii siitä mitä tekee. Oksanen tarkentaa, että taustatöiden tekeminen tuntuu puurtamiselta, mutta kirjoitusprosessi on hänelle nautinto. Oksanen tunnetaan teostensa lisäksi tyylistään, sillä hänellä on muhkeat värikkäät rastat ja hän suosii pukeutumisessaan gootti-tyylin vaatteita. Lisäksi Oksanen on ottanut voimakkaasti osaa Viron poliittista historiaa koskevaan keskusteluun ja riitautunut entisen kustantajansa WSOY:n kanssa. Kuuluisan riidan seurauksena Oksanen ja hänen kustannustoimittajansa siirtyivät julkaisemaan teoksia Like-kustantamon alle. Oksanen korostaa, että hän on aina halunnut olla kirjailija, mutta ei ole haaveillut rahasta tai maineesta. Hänen mukaansa hyvä kirjailija on arvo itsessään. Hän pitää vahvuuksinaan kunnianhimoa, työnarkomaniaa, keskittymiskykyä, hyvää muistia ja hyvää kielikorvaa. Hän toteaa, ettei myöskään useista muista kirjailijoista poiketen jännitä esiintymistä ja tulee yleensä hyvin toimeen valokuvaajien ja toimittajien kanssa. Oksanen kiittelee sitä, että on pystynyt elättämään itsensä kirjailijan ammatilla, mutta toteaa ettei ole päässyt toistaiseksi rikastumaan alalla. Ei hän sitä kaipaakaan, hän sanoo vain haluavansa kirjoittaa.

Saatat pitää myös

© 2021 Auditoriumkirjat