Romaanien kirjoittamisen taide

Romaanin kirjoittaminen on yleensä hyvin pitkä prosessi, jonka aikana kirjailija joutuu työskentelemään paljon. Useimmiten romaanit on kirjoitettu ja tarkastatte toistuvia kertoja, ennen kuin lopullinen versio voidaan julkaista. Kuka tahansa voi kuitenkin kirjoittaa romaanin ja se ei ole niin vaikeaa kuin voisi aluksi kuvitella. Kirjoittaminen vaatii kuitenkin pitkäjänteisyyttä ja tarkkuutta, jotta kirjasta syntyy mielenkiintoinen ja helposti luettava kokonaisuus.

Jokainen kirjailija valitsee itselleen parhaimman tavan kirjoittaa. Toiselle teksti syntyy parhaiten yön pimeinä tunteina, kun muu maailma nukkuu ja kirjailija voi nauttia tästä hiljaisuudesta. Toinen tykkää kirjoittaa päivisin omassa olohuoneessa kahvikupposen ääressä ja jotkut voivat kirjoittaa kirjaansa jopa täyden päivätyön lomassa kaiken kiireen ja melun keskellä. Ei ole yhtä oikeaa tapaa kirjoittaa, vaan tekstiä voi luoda missä vain itselle parhaiten sopii.

Kirjoittamiseen liittyy kuitenkin tiettyjä ohjesääntöjä, mitä jokaisen kirjailijan kannattaa noudattaa. Niiden avulla kirjasta tulee painokelpoinen ja se voidaan todennäköisemmin hyväksyä kustantajien painettavaksi. Toki lopullinen tuotos riippuu paljon kirjailijasta itsestään. Ohjeet on luotu sitä varten, että kirjailija osaisi tuottaa tekstiä, mikä todennäköisemmin hyväksytään painettavaksi ja hän osaisi myös valmistautua tiettyihin työvaiheisiin mitä kirjan kirjoittaminen pitää sisällään.

Kirjan kirjoittamisen ei tarvitse olla hiki hatussa puurtamista. Sitä voi tehdä pikkuhiljaa, omalla tahdillaan ja saavuttaen yhden luvun kerrallaan. Jotkut kuuluisatkin kirjat ovat olleet vuosien työn tulos. Kirjoittamisen pituus voi riippua myös kirjan aiheesta. Historiaa käsittelevä teos, vaikkakin romaani, voi vaatia paljonkin tutustumista eri aikakausiin ja historian merkittäviin tapahtumiin, jos niitä haluaa yhdistää kirjan tarinaan.

Ehkä työläin vaihe koko romaanin kirjoittamisessa on saada se lopulliseen muotoonsa

Ehkä työläin vaihe koko romaanin kirjoittamisessa on saada se lopulliseen muotoonsa. Kun romaani on valmis, yleensä kirjailija itse lukee sen ensimmäisenä läpi. On tärkeää, että kaikki mitä romaanissa halusi kertoa on tullut kerrotuksi ja tarina kulkee eteenpäin sujuvasti. Monesti romaanille haetaan ulkopuolisia koelukijoita, jotka tarkastavat tekstin ja antavat palautetta, jonka jälkeen kirjailija voi tehdä edelleen muutoksia kirjaansa.

Aloittamisen vaikeus

Kaikkein vaikeinta romaanin kirjoittamisessa on itse alkuun pääseminen. Mistä löytyy sopiva aihe ja kuinka alkaa luoda sitä tekstiksi? Moni aloitteleva kirjailija painii myös omaa ammattitaitoaan koskevien kysymysten kanssa. Ajatellaan, että kirjailijan täytyy olla jonkun tietyn alan asiantuntija tai hänellä täytyy olla jo ennestään jonkinlainen nimi ja maine, jotta kirja voi menestyä ja sitä kannattaa edes kirjoittaa.

Jokaiselle meistä on kuitenkin oma tarinansa kerrottavanaan. Vaikka emme olisi minkään alan asiantuntijoita, olemme varmasti oman elämämme asiantuntijoita ja elämäntarinat ovat kaikki erilaisia. Meidän kokemuksemme ja asiat, joita olemme oppineet elämässä ovat kaikki ainutlaatuisia. Se miten tuomme ne esille romaanissa, on varmasti jotain mitä kukaan muu ei ole koskaan ajatellut. Äläkä koskaan sorru plagioimaan tekstejä muualta, luo oma ainutlaatuinen tyylisi ja romaanisi.

Joskus aloittaminen voi tökkiä sen takia, että kirjaprojektin ajatellaan olevan valtavan työläs vuosikausia kestävä työ. Pelätään, että sitä ei saa koskaan loppuun ja ei kannata edes aloittaa jotain, mikä jää kuitenkin kesken. Nykyään on kuitenkin mahdollista tehdä, vaikka e-kirja, lyhyempi romaani, jonka voi julkaista netissä. Teknologia on tuonut romaanienkin kirjoittamisen maailmaan aivan uusia mahdollisuuksia, jotka ovat meidän kaikkien käytettävissä.

Kannattaa valita sellainen aihe, jonka parissa itse viihtyy ja joka kiinnostaa vielä pidemmänkin ajan päästä. Sellaiselle aiheelle voi myös löytyä jatkotarinaa, jos ensimmäinen romaani tuntuu jäävän kesken. Romaanin kirjoittaminen on todellista taidetta, jossa jokainen saa itse päättää taiteensa lajin ja kertoa koko maailmalle jostain itselle tärkeästä aiheesta, oli se sitten täysin kuvitteellista tai tiukkaa faktaa.

Saatat pitää myös

© 2021 Auditoriumkirjat