Parrakas ja persoonallinen George R. R. Martin on ollut yksi 2010-luvun puhutuimmista kirjailijoista. Vaikka hän aloitti uransa jo 1970-luvulla, televisiosarja Game of Thrones toi hänet jokaisen huulille. Katsoit sitten GOT:na tunnettua sarjaa tai et, olet aivan varmasti kuullut George R. R. Martinista tai Game of Thronesista. George R. R. Martin, pitkältä nimeltään George Raymond Richard Martin, tunnetaan myös nimellä GRRM. Rakkaalla lapsella on monta nimeä, eikö niin? Hänen ympärilleen onkin kehittynyt varsinainen fanijoukko, jotka arvostavat hänen brutaalia kirjasarjaansa, A Song of Ice and Fire. Yhdysvalloissa syntynyt George R. R. Martin ei ole kuitenkaan noussut automaattisesti suosioon, vaan on nähnyt paljon vaivaa.

George R. R. Martinin uran alku

George R. R. Martinin

GRRM aloitti kirjailijanuransa myymällä kirjoittamiaan tarinoita lehdille. Erilaiset lehdet, kuten Galaxy ja Analog. Hänen taitonsa huomattiin nopeasti ja hänen kirjoituksiaan ostettiin ahkerasti. Hän kertoo, että pystyi myymään jo 70- ja 80-luvun vaihteessa kirjoituksiaan samaan hintaan, kuin mitä hän tienasi kolmen vuoden opettamisella. Hän aloitti aikuisuransa nimittäin opettajana. Clarken yliopistossa GRRM ei ollut kuitenkaan kovin onnellinen, sillä palkat eivät hänen mukaan olleet mitenkään riittäviä. Hänen läheisen ystävänsä kuoltua, George arvioi elämänsä uudelleen ja irtisanoutui työstään 70-luvun lopussa, jotta voisi keskittyä kirjoittamiseen täysillä.Opettajaksi hän pääsi toisen ystävänsä avulla ja juuri tämä ystävä kehotti Georgea kirjoittamaan fiktiota. Vaikka George R. R. Martin itse ei ollut tällaisen kirjallisuuden fani, hän antoi sille mahdollisuuden. Millainen vaikutus läheisillä ja ystävillä voikaan olla menestyksessä! GRRM jatkoi uraansa kirjailijana ja julkaisi monia teoksia. Hän kuitenkin siirtyi elokuvamaailman pariin 1980-luvulla, kun hänelle tehtiin työtarjous käsikirjoittajana ja George päätti lähteä rakentamaan uraansa Hollywoodiin. Jälleen kerran ystävä teki hänelle ehdotuksen, josta hän päätti napata kiinni. 1990-luku toi mukanaan kuitenkin idean, joka tekisi George R. R. Martinista sen legendaarisen kirjailijan, joka hän on tänä päivänä. Hän huomasi, ettei televisiossa pystynyt toteuttamaan kaikkia niitä mahtavia ideoita ja ajatuksia, joita hänellä oli. Tästä syystä hän ryhtyi kirjoittamaan alun perin kolmiosaista kirjasarjaa – A Song of Ice and Fire.

Tulen ja jään laulu

Välillä negatiivisesta kokemuksesta voi tulla jotain todella hienoa. George oli kyllästynyt ja hän palasi fiktion pariin, jotta hän voisi päästää mielikuvituksen valloilleen ilman minkäänlaisia rajoituksia. Monista muista teoksista inspiroitu Tulen ja Jään laulu – A Song of Ice and Fire – kasvaisi isommaksi kuin hän varmasti itsekään uskoi.

A Song of Ice and Fire

Nykyisin seitsemänosaiseksi kirjasarjaksi muodostunut tarina ei ole tullut vieläkään päätökseen. Vaikka tähän kirjasarjaan perustuva Game of Thrones on jo päättynyt, kukaan ei vielä tiedä, miten kirjasarja oikeasti loppuu. Televisiosarjan loppu ei siis välttämättä vastaa kirjasarjaa. Kuten normaalia on, televisiosarja ei täysin seuraa kirjoja, osittain teknisistä syistä ja osittain sisällöllisistä syistä. Kirjat tulee aina sovittaa televisioon, eikä niitä voi sellaisenaan laittaa suoraan sarjaksi tai elokuvaksi. Game of Thrones kuitenkin kuuluu yksiin kehutuimpiin sarjoihin ja onkin maailman katsotuimpia kokonaisuuksia.George R. R. Martin on kerännyt palkintoja käytännössä koko uransa aikana. Hän on erittäin lahjakas ja ainutlaatuinen kirjailija. Ensimmäisen palkintonsa hän sai jo vuonna 1975 – Hugo-palkinnon. Yhteensä GRRM on kerännyt kuusi Hugo-palkintoa neljässä eri kategoriassa. Yhteensä palkintoja on kerääntynyt 23, joista osa on jopa Emmy-palkintoja juuri hänen televisiosarjastaan. Niissä hän oli myös tuottajan roolissa, pääosin juuri siksi, että hän oli se, joka oli luonut koko maailman ja hahmot. George R. R. Martin on siis tehnyt paljon ja on ahkerasti luonut itselleen uraa. Voidaan sanoa, että ahkera työ on hänen kohdallaan palkittu.

Saatat pitää myös

© 2021 Auditoriumkirjat