Minustako kirjailija?

Oletko aina haaveillut kirjailijan urasta? Ehkäpä pöytälaatikossasi pyörii kaikenlaisia ideoita ja tarinoita, jotka haluaisit tuoda henkiin. Mutta mikä estää sinua ryhtymästä kirjailijaksi? Kiireinen elämä kenties tai ehkä et usko tarpeeksi omiin lahjoihisi kirjailijana? Mitäpä, jos vaan heittäisit kaikki huolet nurkkaan, tarttuisit rohkeasti kynään tai näppäimistöön ja sen kun alat vain kirjoittamaan!

Monesti on helpompaa keksiä erilaisia tekosyitä siihen, miksi ei lähtenyt kirjoittamaan, kuin se, että vaan rohkeasti tarttuisi asiaan. Koska ihan oikeasti sehän on niin, että kuka tahansa voi kirjoittaa kirjan eikä siihen tarvitaan minkäänlaisia supervoimia. Toki se vaatii hieman kärsivällisyyttä, joka lienee myös suuri syy siihen, miksi niin monen kirjailijahaaveet jäävät vain ajatuksiin. On toki selvää, että tullakseen täysipäiväiseksi kirjailijaksi, sinun tulee luoda todella menestyviä kirjoja. Usein kirjailijat tekevätkin monenlaista palkkatyötä kirjoittamisen ohella. Tekijänpalkkioiden lisäksi heidän tulonsa muodostuvat yleensä erilaisista lainauskorvauksista, kirjoittamisen opettamisesta, dramatisoinneista sekä muista kirjoitustöistä.

Monet kirjat on kuitenkin kirjoitettu kaiken muun työn ohella ja loppuen lopuksi hyvin pieni osa kirjailijoista pystyy täysin elättämään itsensä pelkällä kirjoittamisella. Toisaalta nykyajan teknologia mahdollistaa monenlaisia eri keinoja kirjoittamiseen. Blogeista on tullut suosittuja ja niiden avulla voi tehdä jopa hieman rahaa itselleen. Myös e-kirjat ovat suosittuja ja niitä voi tehdä kuka tahansa nettiin.

Itse asiassa e-kirjat sekä äänikirjat ovat kovaa vauhtia viemässä perinteisten kirjojen paikan. Niiden suosio selittyy yksinkertaisesti niiden helppokäyttöisyydellä. Aloittelevan kirjailijan etu niiden suhteen on myös se, että kuka tahansa voi luoda e-kirjan ja myydä sitä netissä. Sitä kautta perinteinen kustantaja-kirjailija prosessi jää välistä, sillä kirjalle ei tarvitse hakea kustantajaa. Kirjan voi tietenkin painaa myös omakustanteisena, mutta se on melko kallista eikä se vaihtoehtona ole kovinkaan monelle mahdollista. Nämä ovat asioita, joita kannattaa miettiä siinä vaiheessa, kun kirja alkaa olemaan valmis.

Minustako kirjailija?

Ideoista ja ajatuksista kirjaksi

Mutta mistä kaikki sitten alkaa? No kirjoittamisesta tietenkin! Tärkeintä on saada ajatukset paperille, jotta tarina alkaa muodostua. On lukuisia eri tapoja kirjoittaa kirjaa ja jokainen tekee sen itselleen parhaiten sopivalla tavalla. Suomessakin eri opistot ja koulut järjestävät kirjailijakursseja. Se voi olla hyvä tapa oppia ja saada ideoita siihen, miten kirjan kirjoittaminen kannattaa aloittaa.

Kirjojen kirjoittamisessa on se hyvä puoli, että se ei katso ikää. Oletpa sitten 16-vuotias tai 86-vuotias, kirjoittaminen on aina avoinna kaikille. Suomessa esikoiskirjojaan julkaisseet kirjailijat ovat keskimäärin 36-vuotiaita. Joten ei mitään hätää, aika ei tule loppumaan kesken ja voit ryhtyä kirjailijaksi milloin tahansa.

Kannattaa aina kirjoittaa, kun ideat tulvivat mieleen. Kirjan juonen voi jopa käydä läpi ensin ranskalaisin viivoin ja lähteä sen jälkeen vasta ideoimaan ja kirjoittamaan kokonaista kirjaa. Joskus on helpompi antaa ajatuksen virrata ja kirjoittaa välittämättä kieliopista. Sen pystyy kaiken korjaamaan myöhemminkin kuten muutkin asiat, joita kirjassa on.

Toiset käyttävät kirjan kirjoittamiseen kuukauden ja toiset koko elämänsä. Onneksi sillekään ei ole luotu minkäänlaista rajaa, kuinka kauan kirjan kirjoittamiseen saa käyttää aikaa. On myös hyvä pitää välillä niin kutsuttua luovaa taukoa. Kirjoittamiseen puutuu aika nopeasti, jos se ei tunnu enää mielekkäältä vaan sitä alkaa tehdä väkisin. Tällöin on tauon paikka ja kirjoittelua voi jatkaa myöhemmin. Kenestä tahansa voi tulla kirjailija milloin tahansa. Jos se on sinun haaveesi niin älä luovu siitä, vaan anna sille aikaa. Mikä olisikaan upeampaa kuin jonain päivänä hakea oma tuotos suoraan painosta? Ei muuta kuin kynä käteen ja kirjoittamaan!

Saatat pitää myös

© 2021 Auditoriumkirjat