Kirjasto on paikka, jossa säilytetään muun muassa kirjoja, karttoja, äänitteitä, lehtiä ja elokuvia. Valikoima vaihtuu paikoittain. Kansalaiset pystyvät lainaamaan näitä, pääsääntöisesti ilmaiseksi. Monista kirjastoista löytyy myös ATK-osasto, josta voi ‘lainata’ tai vuokrata pientä korvausta vastaan tietokonetta. Näiden yhteydessä on useimmiten mahdollisuus muun muassa tulostaa ja skannata. Digitaalisuus on toki siirtänyt jonkun verran huomiota painetuista kirjoista verkkojulkaisuihin, mutta monessa tapauksessa kirjasto vastaa näistäkin. Digipainokset eivät ole vieneet asiakkuutta kirjastolta, päinvastoin se on laajentanut kirjastojen tarjontaa. Kirjastot yleensä toimivat organisaationa siten, että he hankkivat tarvittavat aineistot sekä niihin liittyvät julkaisulisenssit ja käyttöoikeudet, jotta asiakkaan ei tarvitse kuin lainata haluamansa aineisto ja palauttaa se asianmukaisesti. Idea perustuu siihen, että tiedon tulisi olla ilmaista ja kaikkien saatavilla riippumatta muun muassa yhteiskuntaluokasta.

Suomen kirjastot

Kirjastot kuuluvat yhteiskunnalliseen muisti- ja kulttuuriorganisaatioihin eli samaan nippuun museoiden, arkistojen ja gallerioiden kanssa. Suomessa kirjastoja ja sen asiakkaita suojaa kirjastolaki, joka määrää juurikin sen, että kaikilla on yhdenvertainen mahdollisuus “sivistykseen ja kulttuuriin”. Tämän lisäksi laki pitää sisällään muun muassa väestön oikeuden tietoon ja sen käyttöön, ihmisten lukemiskulttuuria ja monipuolisen lukutaidot edistämistä sekä mahdollisuuden elinikäiseen oppimiseen ja osaamisen kehittämiseen. Kirjastolain perustana on yhteisöllisyys, moniarvoisuus ja kulttuurinen moninaisuus. Suomessa toimii myös kattava verkosto kirjastoliittoja, -seuroja ja -ryhmiä. Esimerkiksi Kysy kirjastonhoitajalta -palvelu on verkossa toimiva yhteisö, joka takaa kaikille neuvoja ja opastusta kirjastoon ja kirjallisuuteen liittyvissä kysymyksissä suomen-, ruotsin- ja englanninkielisenä. Vilkaisemalla nettisivuja huomaa välittömästä, että kysymyksiä saa ja onkin esitetty aivan laidasta laitaan. Palvelu on aina ystävällistä ja vastaajat todella pyrkivät löytämään vastauksen asiakkaan kysymykseen. Tämäkin palvelu on täysin maksuton. Suomen kirjastot ovat erinomaisen tasokkaat, jopa maailman parhaiksi kehuttu. Niistä monesti löytyy mittava valikoima erilaisia aineistoja todella laajasti eri aloilta ja aiheista. Joka paikkakunnalta löytyy kunnan tai kaupungin kirjasto, ja jopa kaikista pienemmissä järjestetään usein muun ohella esimerkiksi lapsille suunnattuja satu- tai elokuvahetkiä tai muuta toimintaa. Suomessa toimii siis 288 pääkirjastoa, 450 sivukirjastoa, 27 laitoskirjastoa ja 140 kirjastoautoa, jotka tavoittaa muun muassa liikuntarajoitteiset sekä sellaiset paikkakunnat, joissa ei ole kiinteää kirjastoa. Lisäksi oppilaitoksilla, yrityksillä ja organisaatioilla on usein omat kirjastot, joita ei näihin lukuihin ole laskettu. Myöskään erikoiskirjastot eivät kuulu yllä oleviin tilastoihin. Kiinteän kirjaston perinteisiin kuuluu, että se olisi rauhoitettu tila jossa voi lukea, oppia, opiskella tai muuten osallistua rauhassa. Toki tämä ei koske yksinomaa Suomea, mutta suomalaisista kirjastoista usein löytyy edellä mainittua varten erillinen hiljainen lukusali. Joissain kirjastoissa saattaa olla oma kahvio, ja ne ovat muutenkin tehty viihtyisiksi ja käyttäjäystävällisiksi.

Maailman suurin kirjasto

 

Nyt ei puhuta ‘verkkokirjastoista’ eli hakukoneista tai muista sovelluksista. Maailman suurin fyysinen kirjasto on USA:n Washingtonissa sijaitseva kansalliskirjasto Kongressin kirjasto. Kirjasto vie kolmen rakennuksen verran tilaa, ja on niin hyllymetreiltään kuin kirjamäärältään maailman suurin. Sieltä löytyy viimeisen tiedon mukaan 162,5 miljoonaa nimikettä. Lukuun sisältyy ainoastaan painotuotteet. Voimme vain kuvitella koko kirjaston sisällön lukumäärää sisältäen kaiken e-kirjallisuuden, äänitteet ja muun aineiston! Kirjastossa säilytetään myös suuri määrä erikoiskokoelmia ja harvinaisia painoksia. Muun muassa Yhdysvaltain itsenäisyysjulistuksen luonnosta pidetään Kongressin kirjastossa, kuin myös yhtä kolmesta täydellisenä säilyneestä alkuperäisestä painoksesta Gutenbergin Raamatusta vuodelta 1455. Jos satut liikkumaan Washingtonissa kirjastossa kannattaa ehdottomasti käydä kurkkaamassa, sillä pelkästään rakennukset ovat itsessään mahtavia puhumattakaan kokonaisuudesta, joka on ehdottomasti näkemisen arvoinen!

Maailman suurin kirjasto

Saatat pitää myös

© 2021 Auditoriumkirjat