Clive Staples Lewis syntyi Irlannissa vuonna 1898, mutta vietti suurimman osan elämästään Britanniassa. C.S. Lewis oli rakastettu kirjailija ja erityisen tunnettu teoksistaan kaunokirjallisesta kristillisestä teoksestaan Paholaisen kirjeopisto, tieteis- ja fantasiakirjasarja Ransom-trilogia sekä erityisesti lapsille suunnattu fantasiakirjasarja Narnian tarinat. Kirjailijan uran lisäksi Lewis oli myös keskiajan ja renessanssin ajan kirjallisuuden tutkija ja Oxfordin yliopiston professori. Lewisin teoksia, erityisesti Narnia-sarjaa, yli 30 kielelle ja niitä on myyty miljoonia kappaleita. Narniasta on tehty myös tv-sarja, radiokuunnelma ja elokuvia. Kun Lewis oli neljävuotias, hänen koiransa Jacksie jäi auton alle ja kuoli. Tuosta päivästä lähtien Lewis halusi, että häntä kutsutaan Jacksieksi eikä suostunut tottelemaan mitään muuta nimeä. Myöhemmin nimi vaihtui Jackiksi ja tuolla nimellä hänet tunnettiin ystävien keskuudessa hänen elämänsä loppuun asti.

Idea Narniasta alkoi jo faunista lumessa

Lewis alkoi kehitellä Narniaan sijoittuvaa fantasiamaailmaa jo kuudentoista vuoden iässä ja ensimmäinen mielikuva tästä maailmasta oli fauni, joka kantoi lahjapaketteja lumisessa metsässä. Kirjoitustyö jäi tuolloin kuitenkin kesken ja idean kehittely jatkui vasta toisen maailmansodan aikana. Samaan aikaan Lewis kiinnostui skandinaavisesta ja erityisesti islantilaisesta mytologiasta, lisäksi hän oli jo nuoresta pitäen rakastanut luontoa ja eläimiä. Narnia-kirjasarjan ensimmäinen osa Velho ja Leijona julkaistiin vuonna 1950. Times-lehdessä julkaistiin kaksikymmentä vuotta myöhemmin lista brittilasten suosikkikirjoista ja tällä listalla Velho ja Leijona oli toisella sijalle heti Roald Dahlin rakastetun kirjan Jali ja suklaatehdas jälkeen. Narnia-sarjassa ilmestyivät lisäksi teokset Prinssi Kaspian (1951), Kaspianin matka maailman ääriin (1952), Hopeinen tuoli (1953), Hevonen ja poika (1954), Taikurin sisarenpoika (1955) ja Narnian viimeinen taistelu (1956). Sarjan viimeinen osa voitti arvostetun lastenkirjallisuuden Carnegie-mitalin.

Lewis ja Tolkien olivat sekä kilpailijoita että läheisiä ystäviä

Lewis oli läheinen ystävä toisen 1950-luvun fantasiakirjallisuuden merkkihenkilön, J.R.R. Tolkienin kanssa. Molemmat kirjailijat työskentelivät Oxfordissa professoreina ja vaikka he olivat kilpailijoita, he jatkuvasti myös kannustivat toisiaan. 2000-luvun alkupuolella julkaistut Tolkienin kirjeet Lewisille sekä pojalleen Christopher Tolkienille avaavat miesten välistä ystävyyttä ja täydentävät kuvaa Lewisistä ihmisenä. Eräässä pojalleen suunnatussa muistiinpanossaan Tolkien pilkkaa vuoden 1944 Daily Telegraphin kuvailua Lewisistä askeettisena miehenä, sillä Tolkienin sanojen mukaan tämä sama herra oli juuri aamulla kumonnut kurkkuunsa kolme tuoppia olutta ja todennut, että näin paaston aikaan hän pärjää vähemmällä. Tolkien myöntää kirjeessään, että Lewis todellakin oli välillä ärsyttävä. Tolkienin selitys tälle oli Lewisin perimä, ”Hän oli sentään Ulsterin irlantilainen ja sellaisena pysyi.” Tolkienin kirjeistä paljastuu, että Lewis on luonteeltaan varsin päinvastainen kuin ystävänsä. Lewis innostui helposti uusista ihmisistä ja ajatuksista, eikä epäröinyt kääntää jyrkästikään kelkkaansa. Nuorena hän oli tiukka ateisti, mutta aatteet vaihtuvat vahvaan kristinuskoon ja kirkon puolesta puhumiseen. Koko elämänsä hillittynä katolisena pysynyttä Tolkienia nämä mielenmuutokset ärsyttävät.

Lewisistä oli kuitenkin ystävälleen myös apua. Tolkien oli tunnetusti kirjoittajana hidas ja pikkutarkka, joten Lewis luki hänen teostensa eri versioita ja patisti kirjoittamaan edelleen. Lewis puolestaan kirjoitti Narnia-sarjaa huimalla vauhdilla ja toisinaan melkoisen huolimattomalla ja rönsyilevällä tyylillä. Vaikka molemmat myönsivät toisen ymmärtävän mainiosti fantasiamaailmaa ja sen salaisuuksia, eivät mielipiteet kirjoista aina käyneet yhteen. Kun Lewis näytti Tolkienille ensimmäisen version Velhosta ja Leijonasta, ei ystävä pitänyt kirjaa erityisen hyvänä. Tämä ei onneksi lannistanut Lewisiä ja kirja Narnia-sarjan ensimmäinen osa näki vihdoin päivänvalon. Molempien miesten teokset ovat kuitenkin jääneet historiaan äärimmäisen suosittuina ja rakastettuina ja niistä otetaan edelleen uusia painoksia ympäri maailmaa.

Saatat pitää myös

© 2021 Auditoriumkirjat