Nautit lukemisesta, mutta päässäsi on alkanut kehittyä jo tarina, jota kukaan muu ei ole kertonut? Ehkäpä voisit kirjoittaa oman kirjan? Ei ollenkaan mahdoton ajatus! Jos olet epävarma siitä, mistä lähteä liikkeelle, kannattaa tutustua erilaisiin kirjoitusoppaisiin tai ilmoittautua vaikkapa kansanopiston kirjoituskurssille. Tärkeintä on kuitenkin se, että olet itse todella innostunut ideastasi. Hyvän kirjan pohjana on aina tarina, jonka haluat kertoa. Alkuinnostuksen jälkeen kirjan kirjoittamisessa tulee väistämättä vastaan raskaampi hetki ja tällöin on helppo luovuttaa, mikäli et ole tunne intohimoa tarinaasi kohtaan. Kirjailijat saattavat helposti kuluttaa kirjan kirjoittamisen parissa kymmenen kuukautta joka päivä kirjoittaen ja tehdä kirjastaan 15 eri versiota. Jos käyt kirjoittamisen lisäksi päivätöissä, prosessi on vieläkin työläämpi. Vaikka sormesi jo syyhyäisivät ja haluaisit päästä suoraan kirjoittamaan, ota vielä kerran etäisyyttä ideaasi ja käy se ajatuksella läpi. Sinun täytyy olla ehdottoman innostunut tarinastasi, muuten siitä ei innostu kukaan muukaan.

 

Ideasta tarinaksi

Innostus on siis mainio alku kirjan kirjoittamiselle ja saat homman kunnolla vauhtiin. Innostus ei kuitenkaan yksinään riitä, eikä edes se hyvä idea. Ideasta täytyy saada syntymään kokonainen tarina, jonka puolestaan pitää kantaa tarpeeksi kauas. Mieti, minkälaisten ihmisten tarinaa kerrot ja miten he suhtautuvat toisiinsa. Ihmissuhteissa on aina jännitteitä, mitä ne ovat henkilöidesi välillä? Onko tarinassa sivujuonia ja mitkä niistä ovat tärkeitä tarinan kannalta? Sinun täytyy tuntea henkilöhahmosi läpikotaisin, sillä heidän kaikkiin tekoihinsa täytyy olla motiivi jonka pystyt ainakin itsellesi selittämään. Vain näin heidän tekonsa ja valintansa ovat uskottavia myös lukijan kannalta. Jotta saisit idean itsellesi mahdollisimman selkeäksi ja toisaalta pystyisit myymään sen myös muille, kannattaa tarinasta luoda muutaman lauseen konsepti josta selviää päähenkilön tarina ja motiivit. Konseptin muotoilu on vaativaa ja siihen kannattaa keskittyä, sillä sen avulla voit myöhemminkin muistuttaa itseäsi siitä, mistä tarinassa on kysymys. Muistutus voi tulla tarpeeseen jos tarina alkaa kirjoittaessa rönsyillä liiaksi.

Tarinan muodolla voi leikkiä

Jos idea on toimiva, tarina alkaa usein ”kirjoittaa itse itseään” eli kehittyy helposti ja voit vain kirjoittaa sitä ylös. Tässä kohtaa kirjailijan tärkeä tehtävä on luoda tarinalle toimiva muoto, sillä pelkkää tajunnanvirtaa on raskasta lukea. Kirjan rakenne kannattaa hahmotella konkreettisesti vaikkapa post it -lappujen avulla, jotta voit helposti liikutella osasia eri kohtiin ja kokeilla, mikä toimisi parhaiten. Tarina rakentuu tälle rungolle. Henkilöhahmot ja juoni taas mahdollistavat toistensa olemassaolon. Henkilöhahmoista saa kiinnostavia, jos heistä tekee odotusten vastaisia. Moottoripyöräilevä kirjastonhoitaja on mielenkiintoisempi kuin huomaamaton ja erakoitunut lukutoukka, mutta erityisesti sivuhenkilöiden kohdalla on joskus ihan hyväkin turvautua stereotypioihin, sillä tämä tekee lukemisesta kevyempää. Henkilöhahmoihin pääsee tutustumaan parhaiten heidän tekojensa kautta, sillä ne kertovat paljon siitä minkälainen henkilö on kyseessä. Kuvaile siis mieluummin esimerkiksi sitä, miten henkilöhahmosi suhtautuu apua pyytävään kadunmieheen kuin totea, että henkilö on luonteeltaan välinpitämätön.

Anna hahmojen kehittyä

Tärkeää tarinassa on, että varsinkin päähenkilöt pääsevät kasvamaan ja kehittymään ihmisinä. Kirjan tapahtumapaikat ovat lähes yhtä tärkeitä kuin henkilöt, eikä niitä kannata valita satunnaisesti. Paikkojen avulla on helppo lisätä uskottavuutta tai vaihtaa tunnelmaa. Tapahtumia, henkilöitä ja paikkoja kuvaillessa yksittäisilläkin sanoilla on paljon valtaa. Tarinassa täytyy löytää tasapaino asioiden korostamisen ja uskottavuuden välillä. Rutiinipäivästäkin saa kiinnostavan kuvailun, kun kertoo kuinka äärimmäisen tavallinen ja hidas päivä oli – ja tämä saakin lukijan odottamaan jännittyneenä sitä, mikä tunnelman rikkoo. Kaikista tärkeintä on kuitenkin se, että lukijan, henkilöhahmon ja tarinan välille muodostuu side.

Saatat pitää myös

© 2021 Auditoriumkirjat