Ruotsalainen kirjailija Johan August Strindberg (22. tammikuuta 1849 – 14. toukokuuta 1912) oli näytelmäkirjailija, kirjailija, runoilija, esseisti ja maalari. Ruotsissa Strindberg tunnetaan esseistinä, maalarina, runoilijana ja etenkin kirjailijana ja näytelmäkirjailijana, mutta muissa maissa hänet tunnetaan enimmäkseen näytelmäkirjailijana. Hän oli tuottelias kirjailija, joka ammensi materiaalia teoksiinsa suoraan henkilökohtaisista kokemuksista, Strindbergin ura kesti neljä vuosikymmentä, jolloin hän kirjoitti yli kuusikymmentä näytelmää ja yli kolmekymmentä teosta fiktio-, omaelämäkerran, historiasta, kulttuurianalyysistä ja politiikasta. Hän oli rohkea kokeilija ja ikonoklasti koko ajan, hän tutki monenlaisia ​​dramaattisia menetelmiä ja tarkoituksia, naturalistisesta tragediasta, monodraamasta ja historian näytelmistä ekspressionististen ja surrealististen dramaattisten tekniikoiden ennakointiin. Varhaisimmasta työstään Strindberg on kehittänyt dramaattisten toiminta-, kieli- ja visuaalisten sävellysten innovatiivisia muotoja. Häntä pidetään nykyaikaisen ruotsalaisen kirjallisuuden “isänä”, ja hänen Punaista huonetta (1879) on usein kuvattu ensimmäiseksi moderniksi ruotsalaiseksi romaaniksi.

Strindbergin elämää suuremmat teokset

Punainen huone, August Strindbergin 1879

Punainen huone (Röda rummet) on August Strindbergin romaani, joka julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1879. Tukholman yhteiskunnan satiiri, sitä on usein kuvailtu ensimmäiseksi moderniksi ruotsalaiseksi romaaniksi. Tässä romaanissa Strindberg heijastaa hänen omia kokemuksiaan köyhyydessä elämisestä kirjoittaessaan tätä romaania helmi-marraskuussa 1879. Saatuaan sekalaisia arvosteluja Ruotsissa, se sai tunnustusta Tanskassa, jossa Strindbergiä kehutettiin neroksi. Punaisen huoneen seurauksena Strindberg tuli kuuluisaksi koko Skandinaviassa. Punainen huone kertoo tarinan nuoresta idealistisesta virkamiehestä, Arvid Falkista, joka jättää byrokratian viran ja ryhtyy toimittajaksi ja kirjailijaksi. Tutkiessaan erilaisia ​​yhteiskunnallisia aktiviteetteja – politiikkaa, julkaisemista, teatteria, hyväntekeväisyyttä ja liiketoimintaa – hän löytää enemmän tekopyhyyttä ja poliittista korruptiota kuin hän ajatteli olevan mahdollista. Hän on osana ryhmää, jotka tapaavat punaisessa ruokasalissa Berns Salongerissa keskustelemaan näistä asioista.Kuninkaallinen teatteri hylkäsi hänen ensimmäisen päänäytelmänsä, Mestari Olofin, vuonna 1872; Vasta vuonna 1881, kolmenkymmenenkahden vuoden ikäisenä, sen ensi-ilta uudessa teatterissa takasi hänelle teatterin läpimurron. Hän loi näytelmissään Isä (1887), neiti Julie (1888) ja Velkojat (1889) naturalistisia draamoja, jotka – Henrik Ibsenin proosaongelman vakiintuneiden saavutusten pohjalta etenevät ja hylkäävät heidän käytön hyvin tehdyn teoksen rakenteessa. näytelmä – vastasi Émile Zola -luettelon “Naturalismi teatterissa” (1881) ja André Antoinen äskettäin perustetun Théâtre Libren (avattu 1887) esimerkille. Miss Juliessa luonnehdinta korvaa juonen vallitsevana dramaattisena elementtinä (toisin kuin melodraama ja hyvin tehty näytelmä) ja korostetaan perinnöllisyyden ja ympäristön määräävää roolia “heilahtelevissa, hajoavissa” hahmoissa.

Strindbergin ura hänen myöhempinä vuosinaan ja perintö

1890-luvulla hän vietti huomattavasti aikaa ulkomailla harjoittamalla okkultismin tieteellisiä kokeita ja tutkimuksia. Sarja psykoottisia hyökkäyksiä vuosina 1894–1896 (kutsutaan hänen “Inferno-kriisiksi”) johti hänen sairaalahoitoonsa ja palasi Ruotsiin. Emanuel Swedenborgin ideoiden vaikutuksesta hän päätti elpymisen jälkeen tulla “okkultistien Zolaksi”. Vuonna 1898 hän palasi pelaamaan kirjoittamista Damaskokseen, joka, kuten The Great Highway (1909), on hengellisen pyhiinvaellusmatkan unelmaleikki. Hän palasi myös historiallisen draaman kirjoittamiseen, genreen, jolla hän oli aloittanut näytelmäkirjoitusuransa. Hän auttoi johtamaan pienimuotoista teatteria Intimate Theatre vuodesta 1907 alkaen, joka oli mallinnettu Max Reinhardtin Kammerspielhausiin, joka lavasti hänen kamarinäytöksiään (kuten The Ghost Sonata). Strindbergin mielestä todellinen naturalismi oli psykologinen “aivojen taistelu”: kaksi ihmistä, jotka vihaavat toisiaan välittömässä hetkessä ja pyrkivät ajamaan toisen tuomioon, on tyyppinen henkinen vihamielisyys, jota Strindberg pyrki kuvaamaan.Tennessee Williams, Edward Albee, Maxim Gorky, John Osborne ja Ingmar Bergman kuuluvat moniin taiteilijoihin, jotka ovat maininneet Strindbergin vaikutusvaltaan. Saatuaan Nobelin kirjallisuuspalkinnon Eugene O’Neill omistautui suuren osan hyväksymispuheestaan Strindbergin vaikutuksen kuvaamiseen hänen teokseensa ja viittasi häntä “kaikkien nykyaikaisten dramaturgien suurimpaan neroon”.

Saatat pitää myös

© 2021 Auditoriumkirjat