Kirjailija John Irving (s. 1942) aloitti kirjailijanuransa 26-vuotiaana teoksella Setting Free the Bears, joka sai hyvät arvostelut kriitikoilta, mutta ei löytänyt yleisöään. Suomeksi teos julkaistiin vasta vuonna 2012 nimellä Vapauttakaa karhut. Esikoisteosta seurasivat Vesimies (The Water-Method man, 1972) ja Välisarjan avioliitto (The 158-pound Marriage, 1974), joilla oli saman tyyppinen kohtalo. Suuren yleisön tietoisuuteen hän tuli neljännellä kirjallaan Garpin maailma (The World According to Garp, 1978) ja on ollut siitä lähtien lukijoiden rakastama ympäri maailmaa. Irving voitti Garpin maailmasta American Book Awardin vuonna 1980 ja kaksi vuotta myöhemmin kirjasta tehtiin myös menestyselokuva. Hänen kaikille teoksilleen ovat tyypillisiä yllättävät käänteet ja henkilöhahmot ja Irvingin vahvuuksiin lukeutuukin hyvin erilaisten ihmistyyppien ymmärtäminen ja arjen haasteiden kuvaaminen riipaisevalla ja mukaansa vievällä tavalla. Hänen kirjoissaan toistuvia teemoja ovat yliopistomaailma, seksi, paini, hotellit, sirkus ja karhu, joista kaikki löytyvät mm. hittiteoksesta Kaikki isäni hotellit (The Hotel New Hampshire, 1981). Irving kertoo, että ennen kuin hän kirjoittaa teokseensa sanaakaan, hän haluaa tietää miten se päättyy. Hän siis suunnittelee aivan ensimmäiseksi juonen loppuun asti ja kertoo käyttävänsä runsaasti aikaa tarinan suunnitteluun ennen kirjoitusprosessin aloittamista.

Käsinkirjoittaminen auttaa ajatuksia pysymään mukana

Irvingin loistava mielikuvitus näkyy hänen teoksissaan, mutta hän vakuuttaa elävänsä aivan tavallista arkea. Kirjailija asuu Torontossa Kanadassa, mutta vaimonsa kanssa hänellä on asunnot myös Vermontissa ja Manhattanilla. Entinen painija on edelleen yli 70-vuotiaana hyvässä kunnossa ja kävelee mielellään paikasta toiseen. Hän kertoa inhoavansa autolla ajamista, mutta nauttivansa metron käyttämisestä pidemmillä etäisyyksillä. Irvingillä on työhuone samassa talossa jossa hänen asuntonsakin sijaitsee. Hän kertoo pitävänsä työhuoneensa hyvässä järjestyksessä ja vihkonsa pinossa. Vihot ovat hänelle tärkeitä, sillä Irving nauttii kirjoittamisesta käsin. Hän toteaa, että käsin kirjoittaessa tahti pysyy tarpeeksi hitaana ja ajatus ehtii mukaan. Koneella kirjoittaessa hän kertoo aina kirjoittavansa nopeammin kuin kykenee ajattelemaan ja joutuu sitten korjailemaan tekstiä myöhemmin.

Irving työskentelee kirjan tahtiin

Irving kertoo, ettei hänellä ole erityistä kirjoitusrutiinia tai aikataulua. Hänelle kirjoittaminen on jotain, mitä ilman hän ei voi elää. Hän toteaa tarvitsevansa kirjoittamista samalla tavoin kuin tarvitsee unta, liikuntaa, ruokaa ja seksiä; hän voi elää hetken aikaa ilmankin, mutta sitten hänen täytyy päästä jälleen kirjoittamaan. Aloittaessaan uuden tarinan miettimisen, hän työskentelee vain kahdesta kolmeen tuntia päivässä, koska ei itsekään vielä tiedä tarinasta tarpeeksi. Kirjan puolivälissä hän työskentelisi mielellään 8-12 tuntia ja joka päivä, jos perhe ja muu elämä eivät tulisi tielle. Kirjan lopussa hän palaa jälleen lyhyempiin työpäiviin, sillä tämä vaihe tarkoittaa viimeistelyä ja vaatii keskittymistä. Irving toteaa olevansa onnekas kun pystyy elämään ainoastaan kirjoittamalla. Hän toteaa, ettei jättänyt opettamista sen takia ettei nauttisi siitä, vaan siksi, että hänelle ei jäänyt tarpeeksi aikaa kirjoittaa.

Oscarin arvoinen käsikirjoitus

Romaanien lisäksi Irving kirjoittaa käsikirjoituksia. Garpin maailmasta tehtiin elokuva vuonna 1982, mutta nyt kirjailija muokkaa tarinaa näytelmäksi. Hän ei osallistunut elokuvakäsikirjoituksen tekemiseen, mutta on sen sijaan tehnyt toisesta kirjastaan Oman elämänsä sankari (The Cider House Rules, 1984) elokuvakäsikirjoituksen, josta hän voitti Oscarin vuonna 2000. Garpin maailmasta lähtien Irving on ollut taloudellisesti vakavarainen ja on elättänyt itsensä kirjoittamisellaan. Muutaman lyhyen hetken hän on toiminut opettajana yliopistossa opettaen kirjoittamista ja valmentaen painia. Hän ollut kahdesti naimissa ja avioliitoista hänellä on kolme poikaa.

Saatat pitää myös

© 2021 Auditoriumkirjat