J.K. Rowling on brittiläinen kirjailija, joka tuli tunnetuksi kaikkialla maailmassa Harry Potter -sarjan kirjoittajana. Fantasiasarja on voittanut lukuisia palkintoja ja Harry Potter -kirjoja on myyty yhteensä yli 400 miljoonaa kappaletta. Täten se on kaikkien aikojen myydyin kirjasarja. Kirjoista on tehty myös elokuvasarja, joka puolestaan maailman toiseksi eniten tuottanut elokuvasarja kautta historian. Elokuvat tehtiin Rowlingin suostumuksella ja hän oli yksi elokuvasarjan viimeisen osan tuottajista. Harry Potter -sarjan jälkeen Rowling halusi siirtyä uusien haasteiden pariin ja ryhtyi kirjoittamaan dekkareita. Hän julkaisee niitä salanimellä Robert Galbraith. Rowlingin mukaan hän valitsi salanimen käyttämisen, sillä hän halusi todistaa itselleen, että saa kirjoja julkaistua muutenkin kuin kuuluisan nimensä avulla. Vaikka Rowling paljastuikin jo ensimmäisen dekkarinsa jälkeen, aikoo hän jatkossakin käyttää Robert-nimeä dekkareita kirjoittaessaan. Ensimmäinen Harry Potter -kirja, Harry Potter ja viisasten kivi, ilmestyi vuonna 1997 ja sai seuraavan kymmenen vuoden aikana kuusi jatko-osaa. Potter-urakan jälkeen Rowlingilta on ilmestynyt neljä aikuisille suunnattua romaania; musta komedia Paikka vapaana (2012) sekä rikoskirjat Käen kutsu (2013), Silkkiäistoukka (2014) ja Pahan polku (2015). Paikka vapaana -kirjasta tuli Suomessa vuoden 2012 eniten myyty käännetty kaunokirja ja maailmanlaajuisesti teosta myytiin yli kuusi miljoonaa kappaletta. Kirja antoi innoituksen myös kolmiosaiseen TV-sarjaan.

Rowling on rakastanut kirjoja lapsesta asti ja hänelle luettiin ahkerasti kotona. Hänen lapsuuden lempikirjansa oli Kenneth Grahamen teos Kaislikossa suhisee. Rowling aloitti myös kirjoittamisen hyvin nuorena. Yläasteella opettajat huomasivat Rowlinging kirjoitustaidot ja hän oli ainekirjoittamisessa kärkioppilaiden joukossa. Teini-iässä ahkerasti lukevan Rowlingin lempikirjailija oli Jane Austen. Yläasteen jälkeen Rowling pyrki Oxfordin yliopistoon, mutta jäi varasijoille ja aloitti sen sijaan opinnot Exeterin yliopistossa. Pääaineekseen Rowling valitsi ranskan, mutta ei menestynyt siinä kovin hyvin sillä viihtyi koulunpenkkiä paremmin kahviloissa ja baareissa ystäviensä kanssa. Yliopistoikäisenä Rowling luki ensimmäistä kertaa J.R.R. Tolkienin fantasiaromaanin Taru sormusten herrasta, joka teki häneen suuren vaikutuksen. Rowling valmistui yliopistosta vuonna 1987 ja työskenteli tämän jälkeen sihteerinä. Erään junamatkan aikana hän keksi ajatuksen Harry Potterista ja tämän taipaleesta velhokoulussa. Rowling alkoi kirjoittaa tarinaa ylös huvikseen, jatkaen sitä aina vapaa-ajallaan.

1990-luvun alussa Rowling muutti Portugaliin opettamaan englantia ja tapasi siellä portugalilaisen toimittajaopiskelijan Jorge Arantesin, jonka kanssa hän avioitui 1992. Pariskunnalle syntyi seuraavan vuoden heinäkuussa tytär, Jessica. Avioliitto ei kuitenkaan toiminut ja pari erosi riitaisasti jo marraskuussa 1993 ja Rowling muutti tyttärensä kanssa Edinburghiin. Rowling oli tuolloin työtön ja varaton. Hän alkoi kirjoittaa päivisin, kunnes pääsi opiskelemaan opettajaksi. Kirjakäsikirjoitus oli ehtinyt edistyä sen verran, että Rowling pystyi lähettämään kolme ensimmäistä lukua Christopher Little kustannusagentuuriin. Kun valmista kirjaa lähetettiin kustantamoille, kaksitoista kustantajaa ehti hylätä sen ennen kuin Bloomsbury Publishing hyväksyi kirjan ja tarjosi Rowlingille siitä 1500 puntaa. Kustantamo halusi kuitenkin Rowling käyttävän etunimen sijaan nimikirjaimia, sillä he eivät uskoneet poikien kiinnostuvan naisen kirjoittamasta kirjasta.

Rowling valmistui opettajaksi ja jatkoi työskentelyä Harry Potter -jatko-osan parissa. Esikoiskirja julkaistiin 26. kesäkuuta 1997 ja sai heti positiivisen vastaanoton. Yhdysvaltain oikeudet myytiin huutokaupan lopuksi 100 000 dollarilla ja tällöin myös brittikustantamon täytyi uskottavuuden säilyttämiseksi panostaa kirjaan aiottua enemmän. Kirja nousi bestseller-listoille ja Rowling alkoi kokopäiväiseksi kirjailijaksi. Harry Potterin kolmannen osan jälkeen Rowlingin suosio oli jo pilvissä ja hänelle myönnettiin Exeterin yliopiston kirjallisuuden kunniatohtorin arvonimi. Nykyään hän on yksi maailman varakkaimmista naisista.

Saatat pitää myös

© 2021 Auditoriumkirjat