Brittiläinen kirjailija Douglas Adams on mies kulttimaineen saavuttaneen tieteisfantasiaa parodioivan teoksen Linnunradan käsikirja liftareille (The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy) takana. Adams kuoli sydäninfarktiin vain 49-vuotiaana vuonna 2001, mutta hänen teoksensa ovat jääneet elämään erityisesti tieteiskirjallisuuden harrastajien keskuudessa. Alun perin Linnunradan käsikirja liftareille oli radioon tehty kuusiosainen kuunnelmasarja, joka esitettiin ensimmäistä kertaa BBC:ssä vuonna 1978. Tarinan päähenkilö on brittiläinen Arthur Dent, joka joutuu tahtomattaan seikkailemaan ympäri galaksia. Sekä kuunnelma että kirjasarja ovat täynnä nokkelaa kielenkäyttöä ja absurdia huumoria. Linnunrata-sarjasta on tehty myös mm. tv-sarja, musikaali ja elokuva. Linnunrata-sarjaan kuuluvat ensimmäisen osan lisäksi kirjat Maailmanlopun ravintola (The Restaurant at the End of the Universe), Elämä, maailmankaikkeus – ja kaikki (Life, the Universe and Everything), Terve ja kiitos kaloista (So Long, and Thanks for All the Fish) ja Enimmäkseen harmiton (Mostly Harmless). Linnunrata-sarjan lisäksi Adams toimi käsikirjoittajana mm. tv-sarjoissa Doctor Who ja Monty Pythonin Lentävä Sirkus. Douglas Adamsin muistoksi järjestetään vuosittain 25. toukokuuta kansainvälinen pyyhepäivä.

Douglas Adams on jäänyt St John’s Collegen aikaisten ystäviensä ja opettajiensa mieleen erittäin lahjakkaana kirjoittajana. Toisinkin olisi voinut käydä, sillä Adams erottui muista tahtomattaankin. Hän oli epätavallisen pitkä, 196 cm. Koulukaverit vitsailivatkin, ettei heidän tarvinnut tavata kellotornin alla vaan he tapasivat Adamsin alla. Tämä jäi kuitenkin toiseksi sen rinnalla, että Adams oli koulussa ainoa, joka oli koskaan saanut täydet pisteen luovan kirjoittamisen kurssista. Adams ei vakuuttanut niinkään kirjoittamisen määrällään – hän sai valmiiksi ainoastaan kolme esseetä kolmessa vuodessa – vaan tekstien laadulla. Hän valmistui Englannin kirjallisuuden kandiksi vuonna 1974. Opiskelujen jälkeen Adams pyrki aktiivisesti tv- ja radiomaailmaan kirjoittajana ja hänen läpimurtonsa oli komediasarja Monty Python -jakson kirjoittaminen. Vuonna 1977 Adams kehitteli idean tieteisfantasiaan pohjautuvasta radiokuunnelmasta ja myi ideansa BBC:n radiolle yhdessä tuottaja Simon Brettin kanssa. Hän kertoo saaneensa idean maatessaan humalassa pellolla ja katsoessaan tähtiä. Hän oli tuolloin Itävallassa mukanaan kirja ”Hitchhiker’s Guide to Europe” ja Adams pohti, että jonkun pitäisi tehdä samanlainen opas galaksiin matkustamista varten.

Haastatteluissa Adams on kertonut, että Linnunradan äkillinen suosio tuntui aluksi ahdistavalta eikä hän osannut suhtautua siihen. Vähitellen hän kuitenkin tottui siihen ja oli lopulta mukana suunnittelemassa myös Linnunradan käsikirja liftareille -elokuvaa. Adams kehitti työskennellessään maineen toivottomana myöhästelijänä, eikä hän lähes koskaan toimittanut materiaaleja deadlinen puitteissa. Lahjakkuudestaan huolimatta hän oli laiska kirjoittamaan ja hänet piti yleensä pakottaa työskentelemään. Esimerkiksi kirja ”Terve, ja kiitos kaloista” valmistui vihdoin siten, että Adamsin editoija lukittautui Adamsin kanssa kolmeksi viikoksi hotellin sviittiin ja vahti tämän kirjoittamista. Adamsin kerrotaankin todenneen, että hän rakasti määräajoissa lähinnä sitä, minkälaista ääntä ne pitivät viuhahtaessaan ohitse. Kaikista näistä vaikeuksista huolimatta Adams onnistui viimeistelemään kaikki sarjan viisi osaa.

Kirjoittamisen lisäksi Adams rakasti musiikkia. Hän soitti sekä kitaraa että pianoa ja hänen kuolemansa aikaan hänellä oli 24 kitaran kokoelma. Lisäksi hän oli kiinnostunut eläinten ja luonnon suojelemisesta. Adams matkusteli ympäri maailmaa ja teki radio-ohjelmia harvinaisista ja uhanalaisista eläinlajeista. Tähän liittyi myös erilaisia tempauksia. Vuonna 1994 Adams kiipesi Afrikan korkeimmalle vuorelle, Kilimanjarolle päällään sarvikuonopuku. Tempauksen avulla hän halusi tukea brittiläistä hyväntekeväisyysjärjestöä Save the Rhino Internationalia. Adamsin mukaan on hänen kuolemansa jälkeen nimetty asteroidi 25924 Douglasadams kunnianosoituksena hänen Linnunrata-sarjalleen.

Saatat pitää myös

© 2021 Auditoriumkirjat