Maailmankuulu yhdysvaltalaiskirjailija Donna Tartt tuli tunnetuksi menestysromaanistaan Jumalat juhlivat öisin, joka julkaistiin vuonna 1992. Vuonna 2013 Tartt teki komean paluun kirjailijakentälle romaanillaan Tikli, josta hän sai huhtikuussa 2014 Pulitzerin kirjallisuuspalkinnon. Tartt on kotoisin Mississipin rannoilta, jotka hän jätti taakseen vuonna 1982 lähtiessään yliopistoon Uuteen Englantiin.  Yliopistossa hän opiskeli klassisia aineita, aivan kuin hänen päähenkilönsä kirjassa Jumalat juhlivat öisin. Yliopistossa hän alkoi kirjoittaa ensimmäistä kirjaansa, josta tulikin saman tien bestseller. Kaikki hänen kolme kirjaansa ovat mysteereitä ja mysteerinä säilyy kirjailija itsekin. Nyt 53-vuotias Tartt on kuuluisa siitä, kuinka kauan hän kirjoittaa kirjojaan. Keskiarvo on kymmenen vuotta. Hän kuvailee itse muutamaan ensimmäistä kirjoitusvuotta kiduttavaksi ajaksi. Tartt kirjoittaa käsin, tekee muistiinpanoja punaisella ja sinisellä kynällä ja käyttää apunaan muistilappuja joihin kirjoittaa juonenkäänteitä. Kun muistikirjapinot viimein alkavat huojua ja lappuja putoilla, hän muotoilee niistä ensimmäisen version juonesta. Tartt kertoo kirjoittavansa aivan jatkuvasti. Hän vertaa itseään pianistiin, joka asetetaan pianon eteen.

Tikli, alkuperäiseltä nimeltään The Goldfinch, on 900-sivuinen tiiliskivi joka kertoo 13-vuotiaasta orpopojasta Theo Deckeristä. Hänen äitinsä on kuollut taidemuseossa räjähtäneen pommin seurauksena. Theo sen sijaan selviää onnettomuudesta ja ottaa mukaansa tuhoutuneesta museosta hollantilaisen Carel Fabritiuksen 1600-luvulla tekemän maalauksen nimeltä The Goldfinch, jossa on lintuteema. Kirjassa seurataan Theon ja hänen lintumaalauksensa tarinaa, jossa välillä johdattaa Theo ja välillä taas taulu. Romaani sijoittuu pääosin New Yorkiin, mutta Theo seikkailee taulunsa kanssa myös Los Angelesissa ja lopulta Amsterdamissa. Tarinan vahvoja teemoja ovat mm. ystävyys, yksinäisyys ja elämän sattumanvaraisuus. Samaan aikaan tarina kertoo eloonjäämisestä ja sen aiheuttamista tunteista, menettämisestä, selviytymisestä ja kohtalosta. Kirja on otettu lämpimästi vastaan ympäri maailmaa ja pelkästään Yhdysvalloissa sitä on myyty jo 1,5 miljoonaa kappaletta. Pulitzer-palkinnon perusteluissa kiiteltiin sitä, että kirjan kauniisti kirjoitettu tarina koskettaa sydäntä. Donna Tarttin huikeat kertojanlahjat pääsevät oikeuksiinsa tässäkin kirjassa, jonka valtavasta sivumäärästä huolimatta ahnehtii nopeasti. Pääteemat esitellään jo kirjan alussa ja niitä varioidaan ja kehitellään tarinan edetessä.

Tiklissä on selvästi nähtävissä se, kuinka Tarttin tuotantoon ovat vaikuttaneet sekä Dickens että suuret venäläiset kirjailijat. Lisäksi hän on hakenut vaikutelmia klassisesta kreikkalaisesta kirjallisuudesta. Tässä kaikessa korostuu se, että kohtalo on Tarttin kirjassa hyvin sattumanvarainen. Tartt toteaa, että se on hänen mielestään asian laita oikeassakin elämässä. Kirjoittaessaan Tartt haluaa kokeilla, millaista on katsoa maailmaa jonkun toisen silmin. Tämä on hänen mukaansa kirjojen tarjoama rikkaus, sillä niiden kautta voi käsitellä esimerkiksi moraalisia ongelmia aivan toisella tapaa kuin omassa elämässä. Hän myöntääkin avoimesti pakenevansa kirjoittamiseen ja nauttivansa siitä, että saa elää luomiensa hahmojen keskellä niin pitkään ja katsoa heidän kehittyvän. Kirjoittamisesta hän siis nauttii, mutta välttelee esiintymistä julkisesti kirjojensa välillä. Tarttia ei siis nähdä luennoimassa tai haastatteluissa ja tätä hän perustelee käytännön syillä. Hän toteaa, että työskentelee kaikista tehokkaimmin silloin, kun pysyttelee kotona ja kirjoittaa kurinalaisesti. Erilaisiin tapahtumiin osallistuminen olisi häiritsevää ja omalla tavallaan työnteon välttelyä. Tartt sanoo, ettei hän voisi kuvitella osallistuvansa kirjakiertueelle joka toinen vuosi. Hän kokee sen häiritsevänä, jos hänen täytyy poistua keskeneräisen kirjansa luota ja puhua siitä ääneen ennen kuin se on valmis. Tarttin uraan salamyhkäisyys ei ole vaikuttanut ainakaan mitenkään negatiivisesti, vaan se päinvastoin on lisännyt hänen kiinnostavuuttaan yleisön silmissä.

Saatat pitää myös

© 2021 Auditoriumkirjat