Paulo Coelho, syntynyt 24. elokuuta 1947, on kuuluisa brasilialainen kirjailija ja sanoittaja. Hänen tunnetuin teos lienee ensimmäistä kertaa 1988 vuonna alun perin portugaliksi julkaistu romaani Alkemisti. Coelho tunnetusti kirjoitti kyseisen suuren suosion saavuttanut kirjan vain kahdessa viikossa. Todellisen kirjailijan uransa Coelho aloitti vuonna 1974, mutta intohimo ja tahto kirjoittaa eli miehessä jo ennenkin tätä. Polku kirjailijaksi oli kuitenkin mutkikas ja vaati Coelholta sinnikkyyttä ja tahdonvoimaa. Paulo Coelho on suuri sähköisten tiedotusvälineiden ystävä, ja vuonna 2014 hän latasi henkilökohtaisen kirjoituskokoelmansa nettiin perustaen virtuaaliyhteisön Paulo Coelho Foundationin. Hän päivittää nettiblogiaan useasti viikossa ja on aktiivinen sosiaalisen medin käyttäjä. Coelho on myös Paulo Coelho Instituten perustaja – 1996 vuonna pystytetty säätiö, joka tukee nuorisoa ja vanhuksia. Mies on naimisissa brasilialaisen taiteilijan Christina Oiticican kanssa. He asuvat nykyään Sveitsin Genevassa.

Kuoppainen tie menestykseen

Paulo Coelho syntyi katoliseen perheeseen, jossa usko oli merkittävässä roolissa jokapäiväisessä elämässä. Coelho kävi lapsena jesuiittojen koulua. Teini-iässä hän tiesi haluavansa kirjailijaksi, ja kertoi tästä äidilleen. Vastaus kuului: “Isäsi on insinööri. Hän on looginen ja järkevä mies, jolla on selkeä visio maailmasta. Tiedätkö, mitä tarkoittaa olla kirjailija?”. Tästä huolimatta Coelho jatkoi traditioiden vastustamista ja hänen vanhempansa kasvoi yhä huolestuneemmaksi introvertti pojastaan. He passittivat 17-vuotiaan lapsensa mielisairaalaan, josta Paulo karkasi yhteensä kolme kertaa kolmen vuoden aikana ennen hänen lopullista uloskirjautumistaan 20-vuotiaana. Vanhempiensa pyynnöstä hän aloitti oikeustieteiden opiskelun, mutta jätti vuoden opiskelujen jälkeen koulun kesken. Coelhon aito luonne ja mieltymykset vei voiton eikä hän kyennyt elämään vanhempiensa tahtojen mukaisesti. Mies ryhtyi viettämään boheemielämää matkustellen ympäri maailmaa, kierrellen Etelä-Amerikkaa, pohjois-Afrikkaa, Meksikossa sekä Eurooppaa. 1960-luvulla Coelho hairahti huumeisiin. Coelho on kuitenkin myöhemmin todennut, ettei kanna kaunoja vanhempiaan kohtaan, koska ymmärtää, että he yrittivät vain auttaa häntä.

Kuoppainen tie menestykseen

Palattuaan Brasiliaan matkoiltaan Coelho aloitti työt lauluntekijänä. Miestä pidettiin outona hänen kyseenalaisten sanoituksien ansiosta, ja hänet yhdistettiin taikuuteen ja okkultismiin. Coelhon kirjoittamien vasemmisto-lyriikoiden ansiosta mies pidätettiin vuonna 1974. Hän työskenteli näyttelijänä, toimittajana sekä teatteriohjaajana ennen kirjailijaksi ryhtymistä. Coelho kuvailee elämänsä käännekohtaa kirjassaan Pyhiinvaellus (1987), jossa hän kertoo kulkeneensa yli 800 kilometrin Camino de Santiagon eli Pyhän Jaakobin pyhiinvaellusreitin vuonna 1986. Hän kertoo kokeneensa matkallaan hengellisen herätyksen ja havahtuneen siihen, että hänen täytyy pyrkiä toteuttamaan unelmaansa kirjailijan urasta. Coelho oli jo julkaissut ensimmäisen kirjansa vuonna 1982, mutta tämä ei saavuttanut kovin suurta suosiota. Ennen pyhiinvaellustaan hän myös osallistui erään vampirimistä kertovan käsikirjan kirjoittamiseen, tosin Coelho myöhemmin katui tätä teosta. Vuosi ensimmäisen menestysromaanin Pyhiinvaelluksen julkaisemisen jälkeen Coelho kirjoitti ja julkaisi teoksensa Alkemisti, jonka tukemisen kustantaja päätti lopettaa tuotettuaan vain 900 kappaletta tätä romaania. Vihdoin julkaistuaan seuraavan kirjansa nimeltä Brida Coelhon aiemmat teokset rupesivat myös saavuttamaan suurempaa suosiota. Tämän jälkeen Coelho on julkaissut uuden kirjan keskimäärin kahden vuoden välein. Hänen teoksiaan on julkaistu 80 eri kielellä yli 170 maassa, ja kirjoja on myyty tähän päivään saakka satoja miljoonia kappaleita. Vuonna 2016 digialusta Richtopia julkaisi Top 200 -listan vaikutusvaltaisimmista nykyaikaisista kirjailijoista, jossa Paulo Coelho saavutti 2. sijan. Toki Coelho on myös saanut negatiivista palautetta niin yksityiselämästään kuin teoksistaan, mutta siitä huolimatta, että mies on toistuvasti joutunut kriitikoiden kynsiin hänen teoksensa jatkavat tasaista menestystään yhä tänä päivänäkin.

Saatat pitää myös

© 2021 Auditoriumkirjat