Jokainen meistä varmasti tuntee Sherlock Holmesin. Holmes on aikamme kuuluisin yksityisetsivä, joka on saanut alkunsa Arthur Conan Doylen kirjoittamasta kirjasta vuonna 1886. Nykyään Sherlock Holmes on kaikkien tuntema salaperäinen etsivä hahmo, josta on tehty monia erilaisia kirjoja, elokuvia ja televisio sarjoja. Sherlock Holmes on ollut monille meille esikuva ja melkein Holmesin aikana syntynyt on unelmoinut lapsena tulevansa isona yksityisetsiväksi.

Kokonimeltään sir Arthur Ignatius Conan Doyle on vuosina 1859 – 1930 elänyt skotlantilainen kirjailija. Hän syntyi 22. toukokuuta vuonna 1859 Edinburghissa, Skotlannissa ja kuoli 71-vuotiaana sydänkohtaukseen kotonaan Windleshamissa, Sussexissa 7. heinäkuuta vuonna 1930. Doyle tunnetaan parhaiten Sherlock Holmesin tarinoista, joista hän kirjoitti ensimmäisen vuonna 1886. Sherlock Holmesin lisäksi hän kirjoitti paljon tieteiskirjallisuutta, historiallisia romaaneja, runoutta ja tietokirjallisuutta. Arthurin perhe oli hyvinkin uskonnollinen ja he lähettivät hänet katolilaiseen jesuiittojen alkeiskouluun yhdeksänvuotiaana. Tämä ei kuitenkaan toiminut Arthuriin vaan hänestä tuli lopulta agnostikko. Isoin vaikutus Arthurin kirjallisuuteen tuli hänen äidiltään. Hänen äiti oli taitava tarinan kertoja ja erittäin lukenut. Arthur nimenomaan kertoo muistaneensa äitinsä tarinat parhaiten lapsuudestaan, joka taas motivoi häntäkin kirjoittamaan. Arthurin isä taas oli alkoholisti taiteilija, joka joutui lopulta hoitolaitokseen hänen opintojensa päättymisen aikoihin. Arthurin perhe oli köyhäkö työläisperhe, joten Arthurin opiskelut maksoivat hänen varakkaat sukulaisensa. Hän opiskeli lääketiedettä Edinburghin yliopistossa ja kirjoitti ensimmäisen tarinansa pari vuoden opiskelun jälkeen. Tarina oli nimeltään The mystery of Sasassa Valley. Tämä tarina julkaistiin edinburghilaisessa Chamber’s Journal-lehdessä, jonka jälkeen hän jatkoi tarinoiden kirjoittamista kyseiselle lehdelle. Kolmantena opiskeluvuotena Arthur pääsi työskentelemään laivalääkärinä arktisella valaanpyyntöaluksella. Hän valmistui lopulta koulusta vuonna 1881, jonka jälkeen aloitti työskentelyn Länsi-Afrikassa liikennöivässä höyrylaivassa. Hän meni naimisiin vuonna 1885 Louisa Hawkinsin kanssa, jonka aikana hän sai kaksi lasta.

Sherlock Holmes

Arthur kirjoitti aktiivisesti vuodesta 1886 lähtien, jolloin hän työskenteli vieläkin lääkärinä. Hän aloitti kirjoittamisen osa-aikaisesti lääkärityön ohella. Hänen ensimmäinen kirjansa oli nimeltään Punaisten kirjainten arvoitus ja se ilmestyikin nopeasti jo seuraavana vuonna eli vuonna 1887. Kirjan päähenkilöinä oli hänen kaikkein tunnetuin tuotantohahmo Sherlock Holmes ja Sherlockin kumppani tohtori Watson. Sherlock Holmes on kuulemma saanut alkunsa Arthurin opettajasta, Joseph Bellistä. Hänellä oli poikkeuksellisen hyvä huomiointi- ja järkeilytaidot. Sherlock Holmesista kasvoi erittäin nopeasti suosittu ja känsäinvälisesti menestynyt hahmo. Tämä ei onneksi kuitenkaan saanut Arthurin päätä pilviin, nimittäin hän itse arvosti huomattavasti enemmän omia historiallisia romaanejaan, runoutta ja näytelmiään. Hän kuitenkin siitä huolimatta jatkoi Sherlock Holmesin tarinan kirjoittamista. Toinen Sherlock Holmesista kertova kirja taas julkaistiin vuonna 1890, joka oli nimeltään Neljän merkki. Arthur ei kuitenkaan halunnut luopua työstään lääkärinä, vaan lähti Wieniin opiskelemaan silmätautioppia. Hän kuitenkin keskeytti opinnot nopeasti kielivaikeuksien takia ja muutti takaisin Lontooseen. Lontoossa hän avasi oman klinikan, jonka aikana hänellä oli myös paljon aikaa kirjoittaa. Hän jatkoi Sherlock Holmes-tarinoiden kirjoittamista Strand magazineen. Hän luopui lopulta vuonna 1891 lääkärintyöstään ja aloitti kokoaikaisen kirjailijan uran. Hän ei kuitenkaan halunnut jatkaa kirjoittamista Sherlock Holmesista ja päätti tappaa kyseisen hahmon vuonna 1893. Ison rahantarpeen ja kysynnän vuoksi hän kuitenkin joutui herättämää Holmesin taas henkiin. Koko uransa aikana hän sai lopulta kirjoitettua neljä kirjaa Sherlock Holmesista ja 56 lyhyempää tarinaa, jotka julkaistiin eri lehdissä. Nämä kirjat löytyvät edelleenkin alkuperäisinä ja niistä on tullut tänä päivänä kirjaklassikkoja.

Sherlock Holmes

Saatat pitää myös

© 2021 Auditoriumkirjat